Alvorlig hjernerystelse = stor risiko for at miste job

Behov for et henvisningssystem til folk med hjernerystelse

Risikoen for at miste jobbet og ryge helt ud af arbejdsmarkedet er stor, hvis du får en hjernerystelse. Faktisk er 4 ud af 10 (43%) af de ramte ikke er i ordinær beskæftigelse fem år efter hjernerystelsen. Værst ser det ud for dem, der har en samlever eller er gift. Her er flere end hver anden (64%) røget ud af arbejdsmarkedet fem år efter de fik hjernerystelse.

Det kom frem på et debatmøde i Danske Center for Hjernerystelse forleden, hvor flere fagfolk satte spot på konsekvenserne af hjernerystelse i Danmark.

Heidi Graff har ph.d. i hjernerystelse og tilknytning til arbejdsmarkedet.

En af dem var Heidi Graff, der fremlagde sin forskning, der viser, hvordan det går de hjernerystelsesramte og deres tilknytning til arbejdsmarkedet hhv seks måneder og fem år efter, at de har slået hovedet og derfor været i kontakt med hospitalet. I sin ph.d. har hun undersøgt data for 20.000 voksne hjernerystelsesramte og deres tilknytning til arbejdsmarkedet i perioden fra 2008 til 2012.

Hjernerystelsesramte og fagfolk fulgte oplæggene i salen og online, og den efterfølgende debat viste, at alle – fagfolk som ramte – havde bunker af erfaring at øse af.

Postnummer afgør behandling

Én ting stod lysende klart: Behandlingen af hjernerystelse halter voldsomt i Danmark. Populært sagt viser det sig, at behandlingen afhænger af dit postnummer – eller som byrådspolitiker Iben Sønderup (A) fra Randers Kommune udtrykte det.
“Det er et problem at behandlingen af hjernerystelsespatienter er afhængig af, hvor man bor. Nogle steder får man meget hjælp. Andre steder får man ingen hjælp.

Lokalpolitiker Iben Sønderup (A) er i kommunalbestyrelsen i Randers Kommune.

Vi har et hul i vores sundhedsmæssige sikkerhedsnet i vores samfundet. Det må vi få lukket, både for at samle patienterne op men også for at spare samfundsmæssige kroner på at have folk på overførselsindkomst,” sagde hun.

Hjernerystelse giver løntab

Den mangelfulde behandling koster ikke kun samfundet udgifter til overførselsindkomster. De ramte mister også indtægt, hvis de har langvarige følger efter hjernerystelse, viser en undersøgelse udarbejdet af Rockwool Fonden i samarbejde med Stockholms Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Universitetshospitalet i Heidelberg.
Undersøgelsen bygger på data fra 55.424 personer, der har fået hjernerystelse diagnosticeret på hospitalet i årene mellem 2003 til 2017. Statistisk lider de et løntab på 4,2 % i mindst fem år efter, at de har fået hjernerystelsen. En del af forklaringen på lønnedgangen er, at en del mister job på grund af hjernerystelsen.

Unge og kortuddannede betaler prisen

Det er især de unge og de kortuddannede, der betaler prisen for hjernerystelse. De unge går glip af de lønstigninger, som deres jævnaldrende får, og de kortuddannede er tilbøjelige til at have jobs, som tilbyder ringere eller ingen løn under sygdom.
Man kan altså konstatere, at mennesker med hjernerystelse risikerer at miste job, indtægt og ikke mindst deres gode helbred. En af årsagerne er, at de ikke bliver tidligt udredt og diagnosticeret i det danske sundhedsvæsen.

Kliniske retningsliner løser ikke problemet

Selv om Dansk Center for Hjernerystelse barsler med Nationale Kliniske Retningslinjer (NKR) for behandling af hjernerystelse her i december, kommer de nye retningslinjer ikke til at angive – endsige anbefale – det ideelle behandlingsforløb for folk, der får hjernerystelse. De nye retningslinjer kan give fagfolk, som arbejder med mennesker med hjernerystelse en øget viden om evidensbaseret behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse, men der kommer ikke til at stå, hvordan behandlingen skal foregå. Derfor lød opfordringen fra flere af de ramte på debatmødet i Dansk Center for Hjernerystelse:

Indfør en hjernerystelsespakke ala kræftpakken

Læs artiklen, der står på linket og få indblik i den seneste viden om, hvad der sker på hjernerystelsesområdet.

 

One thought on “Alvorlig hjernerystelse = stor risiko for at miste job

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *