Har du hjernerystelse? Søg hjælp 3 mdr efter slaget

Ung pige med hovedpine

Det er vigtigt at få hjælp til at tackle længerevarende følger efter hjernerystelse. Opsøg hjælp fra fagfolk med indsigt i hjernerystelse, men vent ikke for længe. Det er bedst at få hjælp allerede 3 måneder efter slaget.

Centerleder Hana Malá Rytter, Dansk Center for Hjernerystelse
Centerleder Hana Malá Rytter, Dansk Center for Hjernerystelse

Sådan lyder beskeden til dig, der har fået hjernerystelse og stadig har følger to uger efter slaget. Beskeden kommer fra Hana Malá Rytter, der er daglig leder på det nye Dansk Center for Hjernerystelse, der ligger i tilknytning til Center for Hjerneskade på Amager.

Man risikerer at indarbejde nogle uheldige strategier til at takle sin hjernerystelse, hvis man venter for længe med at få specialiseret hjælp,” sagde centerleder Hana Malá Rytter, Dansk Center for Hjernerystelse.

Flertallet af mennesker, der slår hovedet og får hjernerystelse, heler af sig selv. Men omkring 10-15 procent har stadig symptomer tre måneder efter slaget, og de opsøger hjælp til at komme sig.

Forskning om hjernerystelse skal udbredes i Danmark

Jeg hørte centerlederens oplæg om det nye Center for Hjernerystelse på Kulturnatten i København 11. oktober. Hendes budskaber i oplægget vidner om, at hun er meget vidende om hjernerystelse – og har sat sig ind i den internationale forskning, der er lavet om den lidelse. Desværre er forskningen ikke nemt tilgængelig og i brug i Danmark, men det er en af de ting, det nye center vil råde bod på.

Nye retningslinjer for behandling af hjernerystelse på vej

Dansk Center for Hjernerystelse er netop godkendt af Sundhedsstyrelsen til at udarbejde såkaldte nationale kliniske retningslinjer for ikke-medicinsk behandling af længerevarende symptomer efter hjernerystelse. Det vil sige, at de fagfolk og institutioner, der tilbyder behandling af hjernerystelse, får forskningsbaserede retningslinjer at læne sig op ad i deres rådgivning til hjernerystelsesramte.
Centerlederen regner med, at retningslinjerne er klar allerede om et års tid. Dermed vil neurologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, neuropsykologer, optometrister (med forstand på synsproblemer), psykologer og læger få retningslinjer for, hvordan de skal behandle hjernerystelse.

Hana Malá Rytter håber også, at centret på sigt kan skabe bedre henvisningsveje i sundhedsvæsenet, så patienter med hjernerystelse kan henvises til specialiseret behandling via egen praktiserende læge. Nøjagtig som alle andre patienter har mulighed for. Indtil da er det kommunen

Søg hjælp hos fagfolk med indsigt i hjernerystelse

Indtil da er det vigtigt at patienter med hjernerystelse opsøger hjælp fra fagfolk med indsigt i hjernerystelse, lyder centerlederens opfordring.

Kig efter kommunikationscentrene i din kommune. Her har de ansatte viden om hjernerystelse,” sagde Hana Malá Rytter, der også er lektor i kognitiv neurovidenskab og neuropsykologi – og forsker i bl.a. hjernerystelse. I en video på Danmarks Radios hjemmeside viser Hana Malá Rytter, hvor voldsomt hjernen rammes af et slag mod hovedet.

Jeg har udarbejdet en oversigt over de institutter og centre, der tilbyder rådgivning, copingstrategier og behandling efter hjernerystelse.

Dansk Center for Hjernerystelse er et videnscenter og har derfor ikke behandlingstilbud.

Centret blev etableret i foråret 2019 og har foreløbig en bevilling på 4 år fra satspuljen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *