Sådan gør du, hvis et barn slår hovedet – genkend en hjernerystelse

Dreng der klatrer i et træ

Johnny faldt tre meter ned fra et træ. Han blev slået ­bevidstløs og var bevidstløs i fem minutter, så vi ­ringede 112. Han er på hospitalet nu. Eller Johnny faldt og ramte sit hoved mod en pæl. Han virkede utilpas. Han siger, at han har hovedpine. Måske skal I få undersøgt, om han har en hjernerystelse.

I sådanne situationer skal forældre, pædagoger og lærere kende fare­signalerne for hjernerystelse og vide, hvornår barnet bør tilses af en læge. For pædagoger og læreres vedkommende skal de vide, hvornår det er nok at orientere forældrene.

Det mener professor Keith Yeates, der er en af verdens ­førende eksperter i børn og hjernerystelse. Han er leder af Institut for Psykologi på University of Calgary i Canada. Det er det universitet, der har forsket mest i hjernerystelser blandt børn.

Jeg interviewede ham, da han holdt oplæg på den internationale konference om hjernerystelse på Center for Hjerneskade i november 2018.

Svært med de små

I dag findes ingen valideret retningslinje for, hvordan ‘ikke-læger’ kan genkende en hjernerystelse hos børn under fem år, og derfor bruges generelle retningslinjer for sportsskader.

»Vi har endnu ikke meget forskning om 0-6-årige børns hjernerystelser. De er svære at diagnosticere,« siger Keith Yeates.

Små børn kan ikke selv fortælle, hvordan de har det.

»Derfor er det vigtigt, at pædagoger, lærere og forældre registrerer deres oplevelse af barnet, lige efter at barnet har slået ­hovedet: Altså hvordan reagerede barnet lige efter uheldet, og hvad skete der: Hvordan slog barnet hovedet?« siger Keith Yeates.

Hjernerystelser overses

Har et barn brækket benet og samtidig slået hovedet, kan en hjernerystelse let overses. Det er kendt, at følgerne først dukker op dage efter, at barnet har slået hovedet, og her bliver barnets reaktion lige efter skaden central for diagnosen. Derfor lyder professorens råd til forældre, pædagoger og lærere:

»Vær opmærksom på, om barnet har forandret sig efter uheldet,« siger Keith Yeates.
Til pædagoger og lærere tilføjer han:
»Husk at informere forældrene, så de kan søge læge, hvis barnet får det værre. Det er ikke pædagoger eller læreres ansvar at diagnosticere hjernerystelse eller få den behandlet. Det handler primært om at lade forældrene vide, hvad der skete og barnets reaktion,« siger professoren.

Artiklen har også været bragt i en lidt ændret form i pædagogernes fagblad, Børn og Unge 4. marts 2019, side 36-37.

Hvis du abonnerer på mit nyhedsbrev, får du tilsendt en guiden til, hvordan du skal reagere, hvis du står med et barn, der har slået hovedet.

One thought on “Sådan gør du, hvis et barn slår hovedet – genkend en hjernerystelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *